Ételben az egészség!
Ebből a témából több bejegyzést fogok írni.
Miért étkezzünk egészségeset, ha ez nem minden esetben finom, nincs jó illata, és még kinézetben sem passzol ahhoz, amilyennek szerintünk kéne lennie?! Abban egyet érthetünk, hogy az, ami a boltok polcain sokkal jobban néz ki, nem feltétlenül egészséges. De nem ám!
Arra biztos te is rájöttél már, (sőt, biztosra veszem hogy tudod) hogy a cola, a Fanta...stb. egyáltalán nem a mi immunrendszerünknek való. Persze sokan előszeretettel nagy mennyiségben isszák, ami probléma. Én nem azt mondom, hogy az a jó ha senki soha nem iszik ilyen cukros üdítőket, mert nem arról beszélek. Itt én csak azt próbálom kifejezni, hogy NAGY MENNYISÉGBEN nem ajánlott fogyasztani. Most nem fogok elkezdeni ellenérveket sorolni, hanem inkább bemásolok egy részt ide:
Élénkítőszerek a receptben
Az italnak azért adták a Coca-Cola nevet, mert az eredeti recept élénkítőszerként tartalmazott dél-amerikai kokalevél kivonatot, amelyből a kokain is származik. Ízesítőnek a recept kóladiót használt, amelyből az ital koffeintartalma is származott. Pemberton receptje szerint egy gallon (3,8 liter) kólasziruphoz öt uncia (140 gramm) kokalevelet kellett keverni. Candler 1891-es receptje ezen lényegesen változtatott, és csak tizedannyi kokalevelet írt elő. Az 1903-as receptváltásig egy pohár Coca-Colában nagyjából kilenc milligramm kokain volt. 1904 után friss kokalevelek helyett a Coca-Cola már kokainkivonás utáni leveleket használt, és a kokainszint mikroszkopikus méretűvé csökken. A Coca-Cola a mai napig is ilyen narkotikummentes kokaleveleket használ a kólaszirup gyártásához. A kokalevél kivonatot a Stepan Company gyártja, az USA New Jerseyállamában található maywoodi gyárában. Ez a gyár az egyetlen az országban, amelynek engedélye van a kormánytól a kokalevelek importálására és feldolgozására.
(forrás: Wikipédia: https://hu.wikipedia.org/wiki/Coca-Cola#.C3.89l.C3.A9nk.C3.ADt.C5.91szerek_a_receptben )
Érted most már? Szerintem igen. De haladjunk tovább...
Ebben a bejegyzésben 2 híres egészségtelen ételről beszélek. De mi a másik? Tuti ettél már, ismered is... Na jó elmondom. A chips.
Szerintem a legnagyobb hibája az, hogy hizlal. Sokan mondják hogy:
"Le akarok fogyni, le fogok fogyni!" És közben eszik a chipset. Bemásolok egy szövegrészletet egy másik blogos oldaláról:
Mi a probléma?
A sült krumpli veszélyét nem maga az
alapanyag, hanem az elkészítés módja adja: a sütésre használt zsírok ugyanis rengeteg
telítetlen zsírsavat és transz-zsírokat tartalmaznak.
A transzzsírsavakat korunkban a csúcstechnológiás eljárásokkal
feldolgozott étkezési olajak eredményezték. Sajnos ez az eljárás az
olajak omega-3 és omega-6 összetevőit mesterséges "álzsírrá"
alakítja, mely már nem tudja betölteni azt az élettani funkciót, amelyet az
alapvető zsírsavak.
( forrás:
Vitamin Sziget: http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=1524)
Oké... De mit gondolok én róluk? Én is ugyanúgy megeszem és megiszom mint te,
mégis papolok arról, hogy te ne tedd. A mérték a legeslegfontosabb, és akkor
fogyaszthatjuk kockázatok nélkül. Én itt kimondom nektek, ez nem képmutatás, én
is mértékkel eszem. De innen már legyen a te dolgod az, hogy
"vigyázol" ilyen szempontból magadra. Elmondtam a véleményem, lehet
neked más erről, de mint mondtam ez az ÉN véleményem!
Köszönöm hogy elolvastad, remélem
érdekesnek találtad! Szia! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése